dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
01 Paź

Jesienne przysmaki: Zupa z dyni i ziemniaków

Składniki: 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
250 g ziemniaków, 30 g masła, 1 cebula, 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku i  świeżego startego imbiru
1/2 puszki krojonych pomidorów
1 i 1/2 szklanki bulionu, 50 gram mleka kokosowego z puszki

 

Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek.

Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
Można posypać uprażpnymi pestkami dyni i papryczką chili

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ