dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
19 Paź

Jak dbać o odporność - e- book do pobrania

O ile nie mamy pewności, że stosując odpowiednią dietę i suplementację uchronimy się przed zapadalnością na różnego rodzaju choroby,
możemy zadbać o to, by wzmocnić nasz układ immunologiczny wspierając jego obronę przed wirusami i bakteriami. Odpowiednio zbilansowanawana
dieta i dobry stan odżywienia organizmu może pomóc w funkcjonowaniu układu odpornościowego, podczas, gdy przetworzona żywnośći  i niedobory pokarmowe mogą mu szkodzić.

1) Wysypiaj się 

Stres to jeden z największych wrogów odporności. Warto więc zadbać o redukcję stresu, odpowiednią ilość snu i regeneracji. Osłabiony organizm gorzej radzi sobie z obroną przed wirusami i bakteriami. Warto pamiętać,że w organizmie poziom hormonów stresu rośnie także w przypadku stosowania zbyt restrykcyjnych diet, istniejących niedoborów pokarmowych, nadmiernej ilości intensywnego wysiłku fizycznego, niedosypiania oraz długotrwale występującego stresu psychicznego. Aby wspomóc organizm w walce z negatywnymi reakcjami zachodzącymi w sytuacjach stresowych należy zapewnić w diecie dużą ilość antyoksydantów - substancji przeciwzapalnych.

Znajdują się one między innymi w:
► owocach i warzywach, szczególnie
tych o intensywnych barwach
► kakao, czekoladzie gorzkiej, kawie i herbacie
► orzechach, pestkach, nasionach
► nasionach roślin strączkowych
Dodatkowe, cenne działanie przeciwzapalne posiadają
kwasy omega-3, znajdujące się w tłustych rybach morskich
i oleju lnianym. Można je także dołączyć w formie suplementacji. W diecie powinny znaleźć się także cebula i czosnek zawierające substancje bakteriobójcze.

2) Zadbaj o jelita :)

Niewątpliwie jelita i znajdujące się w nich bakterie mogą mieć wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu odpornościowego.
W celu wsparcia odporności warto sięgnąć po suplementację preparatami zawierającymi bakterie z rodziny Lactobacillus lub Bifidobacterium. Dodatkowo należy dostarczyć w diecie substancje prebiotyczne, które stanowią pożywkę dla cennych probiotyków. Warto sięgać więc po produkty bogate w błonnik pokarmowy, takie jak: produkty zbożowe z mąk razowychrazowych, płatki i otręby owsiane, owoce i warzywa. Naturalnym
źródłem probiotycznych bakterii jest żywność fermentowana. Warto włączyć do diety naturalny jogurt czy kefir, a także kiszonki. Bakterie fermentacji mlekowej zawarte w produktach zapewniają ochronę przed chorobotwórczymi bakteriami oraz mogą stymulować działanie układu odpornościowego. Ciag dalszy o tym jak dbać  o odporność w e- booku- chętne osoby  prosze o kontakt mejlowy/ telefonicznych/ przez messanger :) 

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ