dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
10 Gru

Dzień chruścika - 11 grudnia

Wbrew pozorom to nie święto smacznych wypieków, ale..... owadów wodnych. Chruściki są prawnie chronione i spełniają ważną funkcję w procesie bio-monitoringu. Pomysłodawcą święta jest Lech Pietrzak, który zaproponował Dzień Chruścików na antenie radiowej Trójki w 2002 roku. Inicjatywa zyskała uznanie i szybko przerodziła się w coroczne '' smczne''  wydarzenie :) Warto wiedzieć  jakie jest pochodzenia ustalonego  święta

CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 1 łyżka spirytusu, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1/2 łyżeczki soli
250 g gęstej i kwaśnej śmietany, olej do smażenia lub smalec, cukier puder do obsypania chruścików


PRZYGOTOWANIE:
Tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i cukier.
Następnie dodajemy żółtka i spirytus.
Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy śmietanę.
Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji.
Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm.
Kawałki dzielimy na trójkąty i nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go.
Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ