CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 1 łyżka spirytusu, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1/2 łyżeczki soli
250 g gęstej i kwaśnej śmietany, olej do smażenia lub smalec, cukier puder do obsypania chruścików
PRZYGOTOWANIE:
Tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i cukier.
Następnie dodajemy żółtka i spirytus.
Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy śmietanę.
Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji.
Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm.
Kawałki dzielimy na trójkąty i nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go.
Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Kontakt:
- 512 385 980
dr Iga Sobczyk
OPINIA PACJENTA: Pani Iga jest jednym z najlepszych specjalistów, do których miałam okazję się udać... Ogrom specjalistycznej wiedzy, nieszablonowe podejście do pacjentów, optymizm, indywidualna dieta i dobór probiotykówo. Polecam z całego serca
Twój komentarz