dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
15 Gru

Międzynarodowy Dzień Herbaty 15 grudnia

Rodzajów i właściwości herbat jest mnóstwo. Herbata zwiększa koncentrację, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, reguluje poziom cholesterolu,ma liczne właściwości zdrowotne – takie korzystne działanie przypisywane jest bodaj najpopularniejszemu u nas napojowi. Każdy gatunek herbaty ma różne właściwości zdrowotne, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania.

 

A jaka herbata jest mocniejsza, parzona dłużej czy krócej????
?Większość z pewnością odpowie, że silniejsza jest herbata parzona dłużej bo jest gorzka i cierpka. Nic bardziej mylnego. Jest właśnie na odwrót‼️
???herbata zaparzana dłużej robi się gorzka głównie za sprawą przenikających do naparu garbników. To właśnie one powodują ten „mocny” charakterystyczny smak. Ale te same garbniki które powodują, że herbata robi się bardziej wyrazista, jednocześnie neutralizują związki o działaniu pobudzającym, głównie teinę. W ten sposób napój ma słabe działanie energetyzujące.
???jeżeli chcemy naprawdę pobudzić się herbatą, jej zaparzanie nie powinno trwać dłużej jak 2min, czyli herbata nie może nabrać zbyt dużej goryczy i powinna być delikatna w smaku.
Jaki więc wniosek????
?Otóż im herbata jest mocniejsza, tym jest słabsza, i na odwrót! Taki mały paradoks ?
?Jeżeli uważasz, że przyda się ta informacja innym, będę wdzięczna  za jej udostępnienie ☺️

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ