dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
21 Gru

Świąteczny barszcz

ZAKWAS Z BURAKA Składniki: Buraki 1 kg Czosnek 2 ząbki, Liść laurowy klika sztuk , Ziele angielski klika sztuk Sól do smaku
Sposób przygotowania: Buraki obrać i pokroić. Czosnku obrać. Wsadzić do wyparzonego, dużego słoika i zalać chłodną, przegotowaną
wcześniej wodą, tak, by buraki nie wystawały ponad poziom wody. Dodać soli w proporcji 1 łyżka na 1 litr dodanej wody. Na koniec dodać 2-3
liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Odstawić na kilka dni przykrywając ściereczką, co kilka dni ściągając czystą łyżką powstałą na wierzchu, białą pianę. Po kilku dniach zakwas jest gotowy.

 

BARSZCZ

Składniki:
Buraki kiszone z zakwasem
Bulion warzywny 1,5 litra
Czosnek 2 ząbki
Suszone grzyby klika sztuk
Pieprz do smaku
Sól do smaku
Ziele angielskie do smaku
Majeranek do smaku

Sposób przygotowania:
Wywar warzywny podgrzać, dodać buraki wraz z zakwasem i zmniejszyć ogień. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, pieprz i suszone grzyby. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, na koniec doprawiając do smaku pieprzem i majerankiem oraz w razie potrzeby solą. Odstawić do wystygnięcia i przecedzić. Podgrzać przed podaniem.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ