dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
08 Czerw

Pełnoziarnisty makaron z brukselkami

Sposób na smaczne wykorzystanie brukselek  :)


Składnik (3 porcje):
- ok. 250 g makaronu pełnoziarnistego (ma więcej składników mineralnych i witamin niż zwykły pszenny)
- 300 g brukselek,   2 płaskie łyżki śmietany 12%
- 2/3 sera feta (resztę można wykorzystać do sałatki :wink:),   2 ząbki czosnku
.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
2. Brukselki opłukać. Usunąć uszkodzone liście. Wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok. 5 min.
3. Nagrzać piekarnik do 180°C.
4. Ser pokroić w kostkę.
5. Makaron odcedzić. Dodać przekrojoną na pół brukselkę, ser feta, śmietanę i starty czosnek. Wymieszać.
6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na ok. 15 min.
.
1 PORCJA:: energia 493 kcal, białko 26 g, tłuszcz 16,5 g, węglowodany 53 g

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ