dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
15 Lip

Przepis dla ''insulinoopornych'' Pasta z awokado i jaj :)

*Awokado - tłuste i zdrowe - duża zawartość kwasów jednonienasyconych, które wpływają na prewencję i odwracalność insulinooporności. Dają uczucie sytości, zwiększają tempo metabolizmu. Owoc ten jest doskonałym pożywieniem dla mózgu - dotlenia i poprawia koncentrację ze względu na zawartość potasu oraz tyrozyny (aminokwasu). Co najważniejsze : obniża poziom  glukozy, insuliny :)   i  cholesterolu w surowicy krwi. Nie wspomnę już o jego właściwościach antyoksydacyjnych (lutanina, glutation), któe  wspierają pracę wątroby ( obciążonej przy insulinooporności)  i układu nerowego.

 *Jajka - po prostu są  zdrowe i trzeba je jeść :) 

Skłądniki: 
Jajko 1 duża sztuka, Awokado pół sztuki (ok. 90 g)
Jogurt naturalny 1 łyżeczka, Sól, pieprz, sok z cytryny
Jajko ugotować na twardo. Awokado wydrążyć, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z posiekanym jajkiem i jogurtem. Przyprawić. Podawać z pieczywem ( najlepiej żytnim na zakwasie)  i ulubionymi świeżymi warzywami (pomidor, ogórek, cebula, szczypiorek, rzodkiewka).

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ