dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
17 Wrze

Sen - na zdrowie - w wersji rozszerzonej

W odpowiedzi na liczne mejle moich pacjentów dotyczące  związku między  snem/ a żywieniem i dietą  chciałam tylko zaznaczyć  jak nieoceniona jest dla mnie  -  ilość  i jakość snu u danego pacjenta. Nieprawidłowa ''dawka snu''  dobowego wpływa negatywnie przede wszystkim na jelita ( które są  centrum ukłądu immunologicznego/ odpornościowego) zakłócając tym samym  skład mikroflory jelitowej (mikrobiomu). 

Najnowsze badania naukowe** potwierdzają związek pomiedzy snem a mikrobiomem jelitowym. Przewlekła nieodpowiednia ilość snu zakłóca homeostazę mikroflory układu pokarmowego ponieważ  jego brak utrudnia kontrolowanie impulsów (oś jelito - mózg)  i wpływa na  liczne hormony. W  konsekwencji zmienia negatywnie  podstawowe funkcje fizjologiczne. To  już prosta droga do zaburzeń takich jak insulinooporność, stan przedcukrzycowy, podwyższony poziom glukozy, insuliny, cholesterolu, nie wspomnę już o nadwadze czy otyłości- czyli podstawowe  jednostki chorobowe  większości moich pacjentów.  Nieprawidłowa jakość snu wiąże się z podwyższonym ryzykiem migotania przedsionków, zawałów, zatorów, udarów mózgu,   które prowadzą  do obniżenia jakości życia i zwiększa prawdopodobieństwo  przedwczesnej śmierci. Wydaje się uzasadione, że sen oraz dieta (odżywienie  jelit i mikrobiomu)  mają kluczowe znaczenie na nasze zdrowie.  A więc  -   śpijcie na zdrowie :) 

**Journal of the National Sleep Foundation, Sleep Health, Orfeu M. Buxton, Pennsylvania State University, University Park, United States

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ