dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
19 Marz

Papryka faszerowana ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami - 20 marca - Dzień Bez Mięsa :)

Składniki: 3-4 papryki kolorowe, 200 g ciecierzycy z puszki lub słoika, 2 duże cebule, 4 duże pieczarki, 200 g passaty pomidorowej, suszone pomidory kilka sztuk, ulubione przyprawy.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebukę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, pssatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg). Warto do codziennej diety włączyć nasiona roślin  strączkowych  ze względu na  wysoką  zawartość witamin z grupy B, wysoką  zawartość błonnika pokarmowego, niski index glikemiczny  IG, stosunkowo wysoką  zawartość białka, które może zastąpić produkty mięsne Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, strączki powinny znajdować się w dietach osób cierpiących z powodu otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia  oraz u osób będących w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ