dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
12 Kwie

Dzień Czekolady - 12.04

Najnowsze badania naukowe potwierdzaj pozytywny  wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu  schorzeń takich jak: cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz  neurodegeneracyjnych :)  Liczne badania naukowe donoszą o  prozdrowotnym  wpływie   zianek kakaowca  na nasze zdrowie między innymi przez właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniajace). Najsilniejsze przeciwutleniacze występujące w kakao to przede wszystkim resweratol, flawanole oraz polifenole. Niestety, ponieważ substancję te są gorzkie w smaku, najczęściej usuwa się je w procesie produkcji czekolady. Oznacza to, że im mniej przetworzona lub ciemniejsza czekolada, tym wyższa w niej będzie zawartość tak cennych dla naszej skóry antyoksydantów. Jest to szczególnie ważne w czasach, gdy jesteśmy narażeni na nieustanny atak wolnych rodników – aktywnych cząsteczek chemicznych powstających pod wpływem różnych czynników: stresu, alkoholu, nikotyny, złej diety, a także promieni słonecznych. Kakao  - w tym czekolada-  przyczynia się równiż do  spowalniania  starzenia sie skóry :) co dla kobiet jest bardzo dobrą informacją.

Czekolada składa się z ziaren kakaowca (czyli miazgi kakaowej), tłuszczu kakaowego i cukru - w różnych proporcjach w zależności od typu. Może zawierać także inne dodatki, m.in.: mleko, bakalie, alkohol, kawę, owoce, aromaty, nadzienia. Jej kaloryczność to 530-580 kcal/100 g. 
 

Wykazano  pozytywny efekt spożywania gorzkiej czekolady podczas redukcji nadmiernej masy ciała! Dodatkowo może przyczyniać się  do ograniczenia występowania uszkodzeń komórek mięśniowych w czasie intensywnego treningu! Dlatego też powinna znajdować się także w dietach osób aktywnych.

Wśród rodzajów czekolady wyróżniamy:
– czekoladę gorzką, zawierającą co najmniej 70% miazgi kakaowej (najbardziej wartościowa, ze względu na wysoką zawartość kakao, a niską zawartość cukru); 
– czekoladę deserową, zawierającą 30-70% miazgi kakaowej;
– czekoladę mleczną, zawierająca maksymalnie 50% miazgi kakaowej (co za tym idzie o zawartości cukru ok. 50%)
– czekoladę białą, która nie zawiera w składzie miazgi kakaowej; składa się z tłuszczu kakaowego (do 33%), dużej ilości cukru oraz mleka lub śmietany

 

 

***Literatura: 

1) Wybrane problemy kliniczne, Olechowicz i Suliborska, :Możliwości zastosoania gorzkij czejolady i zawartych w niej flawonoidów  w profilaktyce i terapii zespołu metabolicznego , Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015, tom 6, nr 2, 49–55)
2) Głodo P, Matejko B. Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń, Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 82-88 

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ