dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
03 Lip

Letni przepis - brzoskwiniowy sernik na zimno na spodzie brownie

Składniki: spód 2 jajka, 50g mąki np. orkiszowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50g erytrolu, 50g masła, 50g gorzkiej czekolady, masa serowa: 2 opakowania (2 x 200g) serków Kvarg o smaku brzoskwiniowym, 1 opakowanie (150g) jourtu Skyr naturalnego, 2 opakowania (2 x 70g) galaretki brzoskwiniowej, owoce: 4 brzoskwinie/nektarynki 
Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temp. pokojowej. 
Masło zmiksować z erytrolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.

Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ