dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
30 Sty

Rogaliki z marmoladą - Thermomix

SKŁADNIKI:  500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu, 25 g drożdży świeżych, pokruszonych, 100 g masła, pokrojonego na kawałki, 2 jajka,180 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, 1 łyżka cukru, 150 g marmolady, np. z róży, 1 białk, cukier puder, do posypania rogalików.

Sposób przygotowania

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać drożdże i masło, wymieszać 8 s/obr. 4.
  2. Dodać cukier, jajka i śmietanę, wyrobić 2 min/.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej marmoladę, odstawić.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na trzy równe części (ok. 300 g każda).
  6. Pierwszą część ciasta rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm. Koło podzielić nożem na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczkę odwazonej marmolady, następnie delikatnie zwinąć rogalik, zaczynając od szerszego boku. Docisnąć rogi, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia i wygiąć w kształt półksiężyca. Czynności powtórzyć dla pozostałych części ciasta.
  7. Rogaliki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując 4-5 cm odstępy. Posmarować białkiem za pomocą pędzelka, posypać cukrem pudrem, następnie piec ok. 15 min (200°C) lub do momentu, aż rogaliki będą złotobrązowe. Odstawić do ostudzenia, następnie posypać cukrem pudrem.
  8. Rogaliki z marmoladą podawać jako deser.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ