dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
01 Paź

Wegetariańskie burgery z fasoli- dla miłośników THERMOMIXA

Sos śmietanowo-pomidorowy: 200 g śmietany, 12% tłuszczu, 40 g przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego ¼ łyżeczki soli, 1 łyżeczka sosu Worcestershire, ¼ pęczka szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego

Wegetariańskie burgery: 110 g płatków owsianych, 30 g ziaren słonecznika, 50 g siemienia lnianego, 100 g czerwonej cebuli , 2 ząbki czosnku, 80 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki, 480 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki (2 puszki), dokładnie odsączonej z zalewy, ½ - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego do smaku, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego, 1 łyżeczka kolendry, mielonej, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego, 1 ¾ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej, 1 ½ łyżeczki majeranku, suszonego, 60 g ogórka, pokrojonego w plastry, 150 g pomidora, pokrojonego w plastry, olej rzepakowy, do natłuszczenia, 8 bułek do hamburgerów , sałata masłowa lub roszponka, do środka burgerów (ok. 50 g)

  • Burgery z fasoli można również przygotować w piekarniku. W tym celu należy rozgrzać go do temp. 200°C (tryb góra-dół) i piec burgery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 min.
  • W przypadku samodzielnego wypiekania bułek do hamburgerów, należy przygotować ciasto wcześniej i rozpocząć przygotowane dodatków burgera pod koniec czasu wyrastania bułek. Upieczone bułki zgrillować po przekrojeniu w momencie odstawienia grillowanej wołowiny, aby odpoczęła. Przepis „Bułki do hamburgerów” znajduje się na platformie Cookidoo®.
  • W przypadku posiadania grilla z opcją regulacji temperatury. Należy rozgrzać go do temp. ok. 180°C, grillować burgery zgodnie z informacjami zawartymi w przepisie.
  • Do przekładania oraz odwracania grillowanych mięs i warzyw warto używać dedykowanych szczypiec lub łopatek, aby uniknąć uszkodzenia struktury grillowanych potraw. Używanie w tym celu widelców i zbyt częste nakłucia mogą przyczynić się do utraty soczystości grillowanych dań, przez co mogą stać się suche i pozbawione aromatu.
  • Podczas grillowania burgerów w punkcie 6., po odwróceniu ich na drugą stronę, na każdym kotlecie z fasoli ułożyć plaster sera (np. goudy, cheddara lub sera górskiego, dojrzewającego).
  • Sos śmietanowy można również zastąpić „Guacamole”. Przepis znajduje się na platformie Cookidoo®.
  • Plastry świeżego ogórka można zastąpić plastrami ogórków kiszonych lub korniszonów.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ