dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
26 Paź

Dna Moczanowa Poradnik Pacjenta

Dna moczanowa to choroba metaboliczna, która spowodowana jest odkładaniem się kryształków kwasu moczowego wokół stawów. Dzieje się to zwłaszcza w pobliżu palucha stopy, ale może także atakować inne stawy oraz nerki. Złogi te wywołują ból, odczyn zapalny, powodując równocześnie niszczenie chrząstek oraz powierzchni stawowych. Dna moczanowa zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych związanych z nieprawidłowym sposobem żywienia, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko oraz dużym spożyciu kawy i herbaty. Wśród czynników zwiększających ryzyko wystąpienia choroby wymienia się obok czynników genetycznych także nadwagę i otyłość, wysoki poziom cholesterolu oraz nadużywanie alkoholu. Choroba współwystępuje w zespole metabolicznym i innych chorobach cywilizacyjnych u osób dobrze odżywionych. Obserwuje się dodatnią korelację pomiędzy występowaniem dny oraz takich schorzeń jak: cukrzyca, hiperlipidemia czy nadciśnienie tętnicze. Jest to choroba, która rozwija się przez kilkadziesiąt lat, dlatego zmiana nawyków żywieniowych oraz zdrowy tryb życia mogą wspomóc leczenie i przyczynić się do uniknięcia napadów choroby. Do rozwoju dny moczanowej prowadzić może dieta uboga w błonnik, foliany oraz witaminę C. Ryzyko rozwoju choroby jest szczególnie wysokie u osób spożywających duże ilości mięsa i owoców morza. Choroba charakteryzuje się występowaniem co jakiś czas nagłego, ostrego bólu, występującego szczególnie w nocy. Może dochodzić wówczas do wzrostu temperatury ciała, obrzęku i dużej bolesności stawu. Występowaniu napadów sprzyjają między innymi: nieprawidłowa dieta, nadmierny stres, niektóre leki oraz nadmierny wysiłek fizyczny. Po wielu latach ataków choroby dochodzi najczęściej do przewlekłego zapalenia wielostawowego, któremu często towarzyszą powikłania ze strony innych narządów, np. nerek czy układu krążenia.

>>>>>>>>  DNA MOCZANOWA - PORADNIK PACJENTA <<<<<<<

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ