dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
29 Paź

Keto Sernik Wiedeński [THERMOMIX]

Składniki: 10 jajek, szczypta soli, 1000 g twarogu sernikowego, 500 g serka mascarpone, 150 erytrolu, 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, 100 g kaszy manny, zapach do ciasta  waniliowy , 30 g skrobi ziemniaczanej, można dodać 50 g masła orzechowego.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Tortownicę (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek. Żółtka odstawić.
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać bez założonej miarki 4-6 min/obr. 3.5, do uzyskania konsystencji sztywnej piany. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać cukier, masło, śmietanę, kaszę mannę, cukier waniliowy, skrobię i żółtka, zmiksować 30 s/obr. 5. Masę serową przelać do ubitych białek, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy.
  4. Piec 1 godz 30 min (160°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na najniższy poziom wstawić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). W razie konieczności pod koniec czasu pieczenia przykryć go arkuszem papieru do pieczenia, aby wierzch zbytnio się nie przypiekł. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Sernik wiedeński przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ