dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
19 List

Zupa z dyni i ziemniaków

Składniki: 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido, 250 g ziemniaków, 40 g masła, 1 cebula, 4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku, 1 łyżeczka świeżego startego imbiru, 1/2 puszki krojonych pomidorów
1 i 1/2 szklanki bulionu, 50 gram mleka kokosowego z puszki

Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.Można posypać uprażpnymi pestkami dyni i papryczką chili

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ