Sposób przygotowania
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić do przygotowania kremu.
Biszkopt bezglutenowy
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, zmielić 15 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej drobny cukier, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej 250 g zmielonych orzechów, odstawić. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. W tym czasie dno tortownicy (Ø 21 cm) natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 3 min - 3 min 30 s/obr. 3.5 lub do momentu uzyskania konsystencji sztywnej piany. Ubijać bez założonej miarki 2 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać odważony wcześniej cukier (patrz wskazówka).
- Dodać żółtka, ubijać 40 s/obr. 4.
- Ubijać bez założonej miarki 1 min/obr. 4, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać odważone wcześniej orzechy. Zdjąć motylek. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec 40-50 min (170°C). W tym czasie umyć naczynie miksujące i motylek.
Krem kawowy
- Zalożyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać przygotowany wcześniej cukier puder, dodać masło, ubijać 2 min 30 s/obr. 4.
- Dodać jajko, wymieszać bez założonej miarki 30 s/obr. 4, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodawać stopniowo łyżkami kawę.
Złożenie tortu
- Całkowicie ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, nasączyć espresso. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze, posmarować powidłami śliwkowymi, nałożyć ½ kremu kawowego. Przykryć drugim blatem. Pozostałą część kremu cienko rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, Boki tortu obsypać pozostałą częścią zmielonych orzechów. Bezglutenowy tort orzechowy z kremem kawowym udekorować wiórkami czekoladowymi i połówkami orzechów włoskich. Do momentu podania przechowywać w lodówce.
Twój komentarz