dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
08 Maj

ŚWIATOWY Dzień walki z rakiem jajnika

Jakie czynniki  diety są  naszym sojusznikiem w prewencji chorób nowotworowych? Jestem zdania, że lepiej   zapobiegać - niż leczyć!

- Badania naukowe potwierdzają, że wysoka podaż warzyw i owoców - zarówno antyoksydanty występujące w kolorowych warzywach i owocach, jak i zawartość błonnika pokarmowego wykazują właściwości antynowotworowe. Warto zwrócić uwagę na warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca, które obfitują w glukozynolany, substancje zawierające siarkę. Związki te mają silne działanie hamujące proces nowotworowy.
- Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego, który działając prebiotycznie  warunkuje wzrost i  rozwój cennych bakterii jelitowych, ktrych mamy w jelitach ponad 400 gatunków. Produkty zawierające błonnik pokarmowy  wykazują działanie ochronne w stosunku do nowotworu jelita grubego. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe ( kwas masłowy propionowy i octowy) które powstają w wyniku bakteryjnej fermentacji w jelicie są czynnikami, które wpływają na zatrzymanie cyklu komórkowego komórek zmienionych nowotworowo.
? Produkty razowe o niskim IG. Dieta wysoko przetworzona o wysokim ładunku glikemicznym sprzyja rozwojowi otyłości powiązanej z chorobami nowotworowymi, jak i powstawaniu guzów.
? Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy z rodziny n-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia zachorowalności na schorzenia nowotworowe, między innymi gruczołu sutkowego, jelita grubego, trzustki, gruczołu krokowego, płuc i żołądka
? Niska podaż przetworzonych produktów - izomery trans KT, barwniki, wzmacniacze smaku zawarte w tego rodzaju produktach działają pro-nowotworowo.
-  Fermentowane produkty mleczne - Produkty dostarczające wapnia prawdopodobnie wykazują działanie ochronne przed chorobą nowotworową jelita grubego. Dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego. Przede wszystkim probiotykoterapia celowana w prewencję nowotworową :) 
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na:
- Obróbkę kulinarną - Potencjalnie rakotwórcze są potrawy: pieczone, smażone, grillowane, a także żywność przetworzona, peklowana.
? Wartość energetyczną diety - otyłość i nadwaga wynikające z nadwyżki kalorycznej wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, raka trzustki oraz najprawdopodobniej zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego.
-  Stopień przetworzenia i pochodzenie żywności - niektóre dodatki do żywności (np. błękit pantotenowy, azotan (III) sodu, azotan (V) sodu, butylohydroksyanizol) w większej ilości mogą mieć działanie rakotwórcze. Warto więc zadbać o to, by żywność była jak najmniej przetworzona i naturalna a jej skład był możliwie najkrótszy.

-  Świeżość produktów - rakotwórcze aflatoksyny najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach (pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma).

 A więc- jesteś tym- co JESZ :) 

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ