dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
02 Czerw

Szybkie drożdzowe bułeczki (THERMOMIX)

Składniki: 300 g mleka, 70 g cukru, 80 g masła, pokrojonego na kawałki, 25 g drożdży świeżych, pokruszonych, 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu, 1 szczypta soli, uubiona marmolada.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzac piekarnik do temperatury 190stopni. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 20 g cukru, 80 g masła i drożdże, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać pozostałe 50 g cukru, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  3. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (60 x 25 cm, grubość ok. 5 mm). Posmarowac marmoladą. Zwinąć ciasno roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokroić na 12 kawałków (dł. ok. 5 cm). Ślimaczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze przeciętą stroną do góry, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Piec 22-25 min (190°C). 

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ