dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
30 Lip

Sernik truskawkowy - THERMOMIX

Spód: 200 g sucharków, połamanych na kawałki, 350 g kremu orzechowo-czekoladowego, o temp. pokojowej. Masa truskawkowa: 35 g żelatyny w proszku,  80 g wody,  200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej,  500 g truskawek, świeżych lub 500 g truskawek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, 80 - 100 g cukru, 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, 750 g jogurtu typu greckiego

Masa waniliowa

  • 10 g żelatyny w proszku
  • 60 g wody
  • 40 - 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g serka kremowego, śmietankowego
  • 250 g jogurtu typu greckiego
  • 200 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół, do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć sucharki, rozdrobnić 5 s/obr. 6.
  3. Dodać krem orzechowo-czekoladowy, wymieszać 15 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Odstawić do lodówki na min. 20 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Masa truskawkowa

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego żelatynę i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 min. Następnie kubek włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min.
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji/obr. 3. Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać cukier i sok z cytryny, zmiksować 30 s/obr. 10.
  4. Dodać jogurt, wymieszać 5 s/obr. 5.
  5. Założyć motylek. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo wlewać cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę, wymieszać 30 s/obr. 4.
  6. Dodać ubitą wcześniej śmietanę, wymieszać 15 s/obr. 2. Zdjąć motylek. Masę truskawkową przelać na przygotowany wcześniej spód, odstawić do lodówki na min. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Masa waniliowa

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niej żelatynę i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 min. Następnie kubek włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać serek kremowy i jogurt, wymieszać 15 s/obr. 3.
  4. Założyć motylek. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo wlewać cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę, wymieszać 30 s/obr. 4. Zdjąć motylek. Masę waniliową delikatnie wylać na tężejącą masę truskawkową. Sernik odstawić do lodówki na min. 6 godz.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki. Sernik podawać schłodzony, udekorowany odważonymi truskawkami.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ