dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
03 Wrze

Letni przepis: Placki z cukinii i marchewki

Przepis:  60g (1 duża sztuka) jaja, 30g (3 łyżki) mąki np. orkiszowej, żytniej lub graham, 500g (1 średnia) cukinia, 100g (1 średnia) marchewka, 100g (4 łyżki) jogurtu naturalnego, 6g (3 łyżeczki) natki pietruszki, ulubione przyprawy

Cukinię umyć, przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki, marchew obrać. Warzywa zetrzeć na tarce. Wyłożyć na sitko, posolić i odcisnąć wodę. Wymieszać z jajkiem, posiekaną natką, mąką i doprawić. Smażyć na suchej patelni lub lekko posmarowanej oliwą. Przygotować sos z jogurtu z dodatkiem ulubionych przypraw.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ