dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
14 Sty

BEZGLUTENOWE placki bananowe (thermomix)

Składniki: 70 g płatków owsianych bezglutenowych,1 banan, dojrzały (ok. 200 g),  3 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego,¼ łyżeczki łyżeczki cynamonu,  kardamonu, mielonego, olej, do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć płatki owsiane, zmielić 5 s/obr. 10.
  2. Dodać banan, jajka, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować 5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Na kuchence rozgrzać niewielką ilość oleju na nieprzywierającej patelni. Nakładać 1-2 łyżki ciasta, formując placki (Ø ok. 4 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza, następnie placki przewrócić i smażyć ok. 30 s. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Owsiane placki bananowe podawać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem, owocami lub dżemem.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ