dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
21 Gru

Sałatka z burakiem, rukolą i twarogiem

Potrzebne składniki: Sałatka (2 porcje):Buraki 2 sztuki (ok. 300 g),Rukola 2 garści (ok. 100 g),Twaróg 100 g,Nasiona słonecznika 50 g,Opcjonalny dressing:Oliwa z oliwek 25 ml,Miód 15 g,Musztarda 10 g,2 łyżki soku z cytryny,Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Surowego buraka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż plastry buraka i posmaruj je oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
Rukolę opłucz, osusz na papierowym ręczniku. W misce ułóż liście umytej rukoli, wystudzonego buraka oraz kawałki twarogu. Posyp sałatkę nasionami słonecznika.
Przygotuj dressing - w szklance wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, musztardę, sól oraz pieprz. Sałatkę polej dressingiem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
1 porcja - ok. 280 kcal
 

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ