dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
21 Gru

Zakwas buraczany

Domowy zakwas z buraków jest nie tylko smaczny, ale także posiada wiele zalet. Oto kilka powodów, dla których warto go zrobić w domowym zaciszu: Zakwas z buraków jest bogaty w naturalne probiotyki, które są korzystne dla zdrowia jelit. Probiotyki mogą wspomagać trawienie, wzmacniać układ odpornościowy oraz pomagać w utrzymaniu zdrowej równowagi bakteryjnej w organizmie.

Wyprodukowanie zakwasu w domu może być znacznie tańsze niż zakup gotowych produktów probiotycznych w sklepach. Dodatkowo robiąc zakwas w domu, masz pełną kontrolę nad składnikami używanymi do jego przygotowania, unikając dodatków chemicznych czy sztucznych substancji.

Zakwas z buraków można przechowywać przez dłuższy czas w lodówce, co sprawia, że można go wykorzystać stopniowo w różnych potrawach.

Warto zauważyć, że zakwas z buraków, podobnie jak inne produkty fermentowane, może różnić się w smaku i konsystencji w zależności od warunków, w jakich jest przygotowywany. Jednak jego zalety zdrowotne i smakowe sprawiają, że jest to doskonały dodatek do codziennej diety. Poniżej przepis na zakwas domowej roboty

Składniki na 3 słoiki:

buraki 3 duże sztuki

woda 1,5 litra

sól 1,5 łyżki

pieprz kolorowy w ziarnach 12 kulek

liście laurowe 9 sztuk

ziele angielskie 6 sztuk

czosnek 9 ząbków

koper opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki.

Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła. Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).

Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.

Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Następnie dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami. I gotowe!

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ