dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
20 Marz

CO w diecie sprzyja nadciśnieniu?

Są dwa istotne składniki: sód oraz tłuszcze omega-6
👉👉sód znajdziemy przede wszystkim w soli oraz większości produktów i dań, gdzie sól jest dodatkiem smakowym. Sód przede wszystkim wnika do komórek mięśniowych naczyń krwionośnych, drażni je i pobudza do skurczów zawężając tym samym światło naczynia. A jeżeli jakikolwiek przepływ zawężamy, to musi wzrosnąć ciśnienie.
👉👉omega 6 – to kwasy tłuszczowe obecne głównie w olejach roślinnych i produkowanych na ich bazie margarynach miękkich. Tworzą się z nich hormony lokalne, które wzmagają krzepliwość, zwężają naczynia i obniżają poziom dobrego cholesterolu. Obecnie mówi się, że oleje roślinne są bardzo zdrowe, więc spożywamy ich bardzo wiele.
Co możemy więc zrobić?🤔🤔🤔
👉👉po pierwsze ograniczyć dosalanie i stworzyć przeciwwagę w formie większej ilości potasu (warto jeść więcej warzyw). Uważać też na wszystko co słone!
👉👉po drugie jeść więcej produktów zawierających kwasy omega-3, które „neutralizują” działanie kwasów omega-6. Można jeść więcej ryb morskich lub korzystać z dodatkowej suplementacji.
☺️Oczywiście jest jeszcze wiele innych czynników, ale to z pewnością wyjaśnią inni dietetycy.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ