dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
14 Lip

Syrop malinowy [THERMOMIX]

Składniki: 250 g wody, 950 g malin, świeżych, 300 g cukru, 30 g soku z cytryny, świezo wyciśnięty.

Sposób przygotowania

  1. Do naczynia miksującego wlać 125 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego 400 g malin i 200 g cukru. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pozostałe 500 g malin i pozostałe 200 g cukru, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, odstawić. Powstały sok malinowy przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 125 g wody, włożyć koszyczek z malinami, nałożyć dolną część przystawki Varoma, w której znajdują się maliny, gotować na parze ponownie 15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka i dolnej części przystawki Varoma wyrzucić (patrz wskazówka).
  3. Do naczynia miksującego dodać przygotowany wcześniej sok malinowy i sok z cytryny. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, odparowywać 10 min/Varoma/obr. 2. Przelać do czystego słoika lub szklanej butelki, odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie zakręcić i odstawić do lodówki.
  4. Syropu malinowego używać jako dodatku do herbaty, drinków, napojów, kaszy manny, lodów lub innych deserów.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ