dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
14 Lip

Wegańska panna cotta malinowa [THERMOMIX]

Składniki: 250 g malin, świeżych lub 250 g malin, 1 laska wanilii, 400 g mleczka kokosowego, 1 łyżeczka agaru, 60 g erytrytolu,  1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 3 łyżki wody, płatki kokosa lub wiórki kokosowe do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Do naczynia miksującego włożyć maliny, zmiksować 5 s/obr. 7. Przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarna.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ziarna i rozciętą laskę wanilii i przetarte maliny, dodać mleczko kokosowe, agar i erytrytol, gotować 9 min/100°C/obr. 2. W tym czasie w kubku wymieszać skrobię ziemniaczaną z wodą.
  3. Do naczynia miksującego dodać skrobię ziemniaczaną wymieszaną z wodą, gotować 2 min/100°C/obr. 2. Laskę wanilii ostrożnie usunąć. Przelać do szklanych słoików (200 ml, patrz wskazówka), odstawić do ostudzenia, następnie odstawić do lodówki na 1 godz. Wegańską panna cottę malinowo-kokosową podawać udekorowaną malinami, płatkami kokosa i miętą.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ