dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
29 Lip

Międzynarodowy Dzień Sernika

Składniki: Ser twarogowy półtłusty 1000g, Masło orzechowe- 50g, Sok z pomarańczy 50g -5 łyżek, Skórka pomarańczowa starta 15g 3 łyżeczki
Erytrol/ksylitol  80g, Mąka kukurydziana 40g 4 łyżki, Żółtko jaja 150g 5 sztuki, Białko jaja 300g 10 sztuk, Sól - szczypta Składniki na masę czekoladową: czekolada gorzka 80g-100g, maso orzechowe 50g, erytrol/miód 40g,  4 łyżki mleka.

Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, również boki. Twaróg, żółtka, sok, skórkę z pomarańczy, wanilię oraz słodzik umieścić w misce i połączyć mikserem. Dodać mąkę kukurydzianą i ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli. ¼ masy białkowej dodać do masy serowej, wymieszać energicznie, aby trochę rozluźnić twaróg. Dodać resztę ubitego białka, delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około 50 minut. Studzić w lekko otwartym piekarniku. Przygotowanie masy czekoladowej:
W tym celu do garnuszka wlewamy wrzątek, wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce - z masłem orzechowym-  o większej średnicy niż średnica garnuszka.
Miskę umieszczamy na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka i dalej mieszamy. Masę o odpowiedniej konsystencji wylewamy na wierzch ciasta.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ