Sposób przygotowania
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić 5 s/obr. 10.
- Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5. Przełożyć do tortownicy (Ø 22 cm) i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej 50 g wody, dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do napęcznienia.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać ser mascarpone, ubijać bez założonej miarki do uzyskania konsystencji kremu/obr. 3. Zdjąć motylek. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż, za pomocą noża wyskrobać nasiona, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 50 g wody, dodać ksylitol i nasiona wanilii, gotować 3 min/100°C/obr. 2.
- Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać 15 s/obr. 3.
- Założyć motylek. Dodać 200 g przygotowanej wcześniej masy ze śmietany i mascarpone, wymieszać 10 s/obr. 2.5.
- Dodać pozostałą przygotowaną wcześniej masę ze śmietany i mascarpone, wymieszać 15 s/obr. 2.5. Zdjąć motylek. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki, odstawić do lodówki na min. 4 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dżem. Dżem rozsmarować na powierzchni schłodzonego sernika.
- Sernik z mascarpone na zimno podawać jako deser.
Twój komentarz