dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
08 Lip

Sernik z mascarpone [Thermomix]

SKŁADNIKI: 200 g herbatników bez cukru,120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki,100 g wody, 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku, 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu,  250 g sera mascarpone, 100 g ksylitolu, 150 - 170 g dżemu bez dodatku cukru

Sposób przygotowania

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić 5 s/obr. 10.
  2. Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5. Przełożyć do tortownicy (Ø 22 cm) i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej 50 g wody, dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do napęcznienia.
  4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać ser mascarpone, ubijać bez założonej miarki do uzyskania konsystencji kremu/obr. 3. Zdjąć motylek. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, za pomocą noża wyskrobać nasiona, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 50 g wody, dodać ksylitol i nasiona wanilii, gotować 3 min/100°C/obr. 2.
  7. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać 15 s/obr. 3.
  8. Założyć motylek. Dodać 200 g przygotowanej wcześniej masy ze śmietany i mascarpone, wymieszać 10 s/obr. 2.5.
  9. Dodać pozostałą przygotowaną wcześniej masę ze śmietany i mascarpone, wymieszać 15 s/obr. 2.5. Zdjąć motylek. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki, odstawić do lodówki na min. 4 godz.
  10. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dżem. Dżem rozsmarować na powierzchni schłodzonego sernika.
  11. Sernik z mascarpone na zimno podawać jako deser.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ