Szybkie ciasto piaskowe z jabłkami [THERMOMIX]
Napisany przez Iga Sobczyk Przepisy Powrót
Kruche ciasto: 30 g cukru, 100 g masła, pokrojonego na kawałki,1 łyżeczka cynamonu, mielonego, 150 g mąki pszennej
Masa piaskowa: 3 jajka, 50 g migdałów, w słupkach, 150 g erytrytolu ,1 łyżeczka cynamonu, mielonego, 1 szczypta soli, 160 g masła, pokrojonego na kawałki, 140 g mąki pszennej, 300 - 400 g jabłek, małych, obranych, bez gniazd nasiennych, przekrojonych na pół
Sposób przygotowania
Kruche ciasto
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 20 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, cynamon i mąkę, wymieszać 10 s/obr. 5. Mieszankę przesypać do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać powierzchnię kopystką, docisnąć dłońmi, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Masa piaskowa
- Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej migdały, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej 25 g cukru, dodać cynamon, wymieszać, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 2 min/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, 140 g masła, dodać pozostałe 140 g cukru, wymieszać 1 min/obr. 4.
- Dodać mąkę, wymieszać 30 s/obr. 5.
- Dodać schłodzoną ubitą pianę, wymieszać 5 s/obr. 4. Przełożyć na schłodzony spód z kruchego ciasta. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 20 g masła, roztopić 2 min 30 s/90°C/obr. 1. W tym czasie jabłka naciąć równolegle, następnie ułożyć na cieście, lekko docisnąć. Ciasto polać roztopionym masłem, udekorować migdałami i cukrem z cynamonem. Piec 45 min (180°C). Ciasto piaskowe z jabłkami podawać po ostudzeniu jako deser.
Galeria Szybkie ciasto piaskowe z jabłkami [THERMOMIX]
Twój komentarz