dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium

Grejpfrut pod lupą

Amerykańscy lekarze, przepisując pacjentom leki nasercowe lub kontrolujące ciśnienie krwi, a także obniżające poziom cholesterolu już od kilku lat przestrzegają chorych przed piciem soku grejpfrutowego podczas kuracji. Zauważono bowiem, że połączenie niektórych leków z grejpfrutem potęguje stężenie pewnych składników farmaceutycznych, co w konsekwencji prowadzi do wystąpienia wielu skutków ubocznych terapii.

Grejpfrut pod lupą

Podejrzewano, że odpowiedzialne za to są obecne w grejpfrutach flawonoidy, które nadają tym owocom charakterystyczny, lekko gorzki smak. Wyjaśnienie przyczyn niepożądanych interakcji niektórych leków z sokiem grejpfrutowym znaleźli naukowcy z Uniwersytetu Północnej Karoliny w Chapel Hill. Wyniki swoich prac opublikowali w majowym numerze pisma „American Journal of Clinical Nutrition”.

Naukowcy pod kierunkiem dr. Paula Watkinsa skupili swoją uwagę na jednym tylko składniku grejpfrutów – furanokumarynie. Do eksperymentu zaproszono 18 zdrowych ochotników, którym podano trzykrotnie, w odstępach tygodniowych, jeden z leków na nadciśnienie – felodypinę. Za każdym razem ochotnicy dostawali też szklankę soku grejpfrutowego do wypicia. Po tygodniu otrzymali taki sam sok, tyle że całkowicie pozbawiony furanokumaryn. W ostatnim tygodniu była to szklanka soku pomarańczowego. Po każdej dawce leku z sokiem przez 24 godziny regularnie pobierano pacjentom próbki krwi i mierzono w niej stężenie felodypiny. Okazało się, że soki pozbawione furanokumaryn nie wchodzą w reakcje z lekiem. – Nasze odkrycie może mieć kilka praktycznych zastosowań – powiedział dr Watkins. – Specjalnie dla pacjentów stosujących pewne leki można wprowadzić na rynek sok grejpfrutowy pozbawiony furanokumaryn. Można też będzie badać nowe produkty spożywcze pod kątem ich interakcji z powszechnie używanymi lekarstwami i eliminować z nich niebezpieczną furanokumarynę. Dodając ją do receptury niektórych leków, będzie można poprawiać ich przyswajalność przez ludzki organizm, a tym samym leczenie może stać się dużo skuteczniejsze.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Unikaj Smażenia

Czerw 25, 2014 Żywność i żywienie

Potrawy smażone – smaczne, chrupiące, pachnące, ale niestety ponoć niezdrowe. Dietetycy i lekarze od lat ostrzegają nas przed konsekwencjami jakie niesie za sobą nadmiar spożywanego ...

czytaj więcej

Jak żyjesz tak śnisz

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Zważywszy na niezwykłość zjawisk, którymi zaskakują nas sen i związane z nim marzenia, nie można się dziwić trudnościom, jakie od wieków napotykały pokolenia mędrców, myślicieli ...

czytaj więcej
POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ