dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
01 Paź

Jesienne przysmaki: Dyniowa sałatka z serem pleśniowym

Dyniowa sałatka z serem pleśniowym

1 dynia hokkaido (około 2kg)
1łyżeczka suszonego tymianku
100g orzechów włoskich
145g niebieskiego sera pleśniowego
oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku

 

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Dynię dokładnie myjemy, przecinamy na pół i łyżką wyciągamy ze środka pestki. Następnie dynię kroimy w kostkę, nie musi być drobna, ani równa, ważne żeby wygodnie się jadło :) Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość możemy sprawdzać widelcem. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do miski. Posypujemy całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ