dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
01 Paź

Jesienne przysmaki: Pasta z dynii z suszonymi pomidorami

Pasta z dyni z suszonymi pomidorami

1 kg dyni Hokkaido (polecam, bo jest niezwykle smaczna)
oliwa, mała czerwona cebula, szczypta soli

1 ząbek czosnku
3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki, ostra papryka w proszku

2 – 3 łyżki oliwy
1 1/2 łyżki octu balsamicznego
5 suszonych pomidorów, sól i czarny pieprz

 

wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię, umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną pietruszkę i ostrą papryczkę.
Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę. Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić i włożyć do lodówki aby smaki się połączyły,

Osobiście uważam, że najlepiej smakuje dopiero następnego dnia -  na chlebie :)

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ