
***Haeun Jang, Kyong Park : Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids and metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis, Clinical Nutrition, 2020 Mar;39(3):765-773
Zespół metaboliczny jest sumą czynników zwiększających istotnie powsatnie cukrzycy, miażdzycy oraz chorób sercowo- naczyniowych . Badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 na poprawę profilu lipidowego surowicy krwi (poprzez nasilenie procesu β‑oksydacji kwasów tłuszczowych w wątrobie, wzrost aktywności lipazy lipoproteinowej, zmniejszenie frakcji VLDL‑cholesterolu). Najważniejszy wpływ dotyczy zmniejszenia występowania zawałów, zatorów i udarów serca. Udokumentowane jest też działanie antynowotworowe (nowotówr piersi, okrężliny, prostaty). Najnowsze publikacje naukowe donoszą, że kwasy omega- 3 spowalniaja starzenie się komórek. W przypadku osób odchudzających się, które spożywały zalecaną dawkę kwasów omega-3 stwierdza się szybszy ubytek masy tłuszczowej ciała, zmniejszenie wskaźnika BMI, poprawę ciśnienia krwi oraz obniżenie poziomu trójglicerydów, cholesterolu, glukozy i insuliny w surowicy krwi. Warto zwrócić uwage na fakt, że w sposób naturalny poprawiają odporność organizmu i zwiększają ochronę przed infekcjami - co w sezonie jesienno-zimowym wydaje się bardzo istotne. Warto zadbać o prawiłowy poziom tych kwasów w naszej codziennej diecie :)
***Haeun Jang, Kyong Park : Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids and metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis, Clinical Nutrition, 2020 Mar;39(3):765-773
Twój komentarz