dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
12 Paź

Tłuszcze omega- 3- zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego

Zespół metaboliczny jest  sumą  czynników zwiększających istotnie powsatnie cukrzycy, miażdzycy oraz chorób sercowo- naczyniowych .  Badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ wielonienasyconych kwasów  tłuszczowych  omega 3 na poprawę  profilu lipidowego surowicy krwi (poprzez nasilenie procesu β‑oksydacji kwasów tłuszczowych w wątrobie, wzrost aktywności lipazy lipoproteinowej, zmniejszenie frakcji VLDL‑cholesterolu). Najważniejszy wpływ dotyczy zmniejszenia występowania zawałów, zatorów i udarów serca.  Udokumentowane jest też działanie  antynowotworowe (nowotówr piersi, okrężliny, prostaty). Najnowsze publikacje naukowe donoszą, że kwasy omega- 3   spowalniaja starzenie się komórek. W przypadku osób odchudzających się, które  spożywały  zalecaną dawkę kwasów omega-3 stwierdza się szybszy ubytek masy tłuszczowej ciała,  zmniejszenie wskaźnika BMI, poprawę ciśnienia krwi oraz obniżenie poziomu trójglicerydów, cholesterolu, glukozy i insuliny w surowicy krwi.  Warto zwrócić uwage na fakt, że w sposób naturalny poprawiają odporność organizmu i  zwiększają ochronę przed infekcjami -  co w sezonie jesienno-zimowym wydaje się bardzo istotne.  Warto zadbać o prawiłowy poziom tych kwasów w naszej codziennej diecie :)

***Haeun JangKyong Park : Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids and metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis, Clinical Nutrition, 2020 Mar;39(3):765-773

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ