dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
14 Paź

Europejski Dzień Walki z Rakiem Piersi 15.10.

Najnowsze badania naukowe (2020 rok) potwierdzają wpływ diety jako głownego czynnika  w profilaktyce nowotoworowej. Składniki diety są naszym zdecydowanym  sojusznikiem w prewencji chorób nowotworowych. Warto wiedzieć na co zwracać uwagę :) 
 

1) Wysoka podaż śieżych warzyw i owoców - zarówno antyoksydanty występujące w kolorowych warzywach i owocach, jak i zawartość błonnika pokarmowego mają potwierdzoną skuteczność w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. Warto zwrócić uwagę na warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca, które obfitują w glukozynolany, substancje zawierające siarkę. Związki te mają silne działanie hamujące proces nowotworowy.
2) Odpowiednia zawartość  błonnika pokarmowego, który poprzez swoje prebiotyczne działanie -  dba o rozwój cennych bakterii jelitowych. Produkty zawierające błonnik pokarmowy  wykazują działanie ochronne w stosunku do nowotworu jelita grubego. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku fermentacji w jelicie, a przede wszystkim kwas masłowy, są czynnikami, które mogą wpłynąć na zatrzymanie cyklu komórkowego komórek zmienionych nowotworowo.

 

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ