dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
08 List

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia - 8 listopada

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest każdego roku 8 listopada. Zainicjowany w 2007 roku przez  Unię  Europejską po niepokojących doniesieniach  Światowej  Organizacji Zdrowia (WHO), która  podaje, iż problem otyłości dotyczy 400 mln, a nadwagi ponad 1,6 mld osób dorosłych na świecie. Ubiegłoroczne (2019)  badania Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS) podają, że JUŻ   59%* Polaków ma problem z nadmierną masą ciała. 

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to bardzo ważny dzień z uwagi na rosnącą wsród  społeczeństwa nadwagę  oraz  powiązane z otyłością  choroby dietozależne ( między innymi insulinooporność,  cukrzyca, nadciśnienie, dna moczanowa, choroby kardiologiczne, zawał, zator, udar mózgu, podwyższony poziom cholesterolu, tójglicerydów ) .  Celem jest wzrost świadomości  o wpływie  prawidłowego żywienia na nasze zdrowie i zapobieganie chorobom o podłożu dietozależnym.

 

 

 

*Źródło: CBOS, badanie “Czy Polacy mają problem z nadwagą”, 2019 rok, https://lifestyle.newseria.pl/biuro-prasowe/zywienie/jestesmy-tym-co-jemy

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ