dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
01 Gru

Z cyklu jesienne przysmaki: Dyniowo- brokułowe klopsiki z soczewicy

Składniki: Dynią 200g, Brokuły 3 małe różyczki 90 g, Cząber mielony 1 szczypta (0,2 g), Kolendra mielona 1 szczypta (0,2 g), Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżeczki  10 g, Pieprz czarny mielony 1 szczypta (0,2 g), Płatki owsiane 4 łyżki (40 g), Soczewica czerwona nasiona 1/2 szklanki (80 g), Sól 1 szczypta (0,2 g)

Sos pomidorowy
Cebula 0.5 małej sztuki (25 g), Czosnek 1 ząbek 5 g, Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g), Przecier pomidorowy (passata) 0.5 szklanki (120 g) Przyprawa oregano 1 szczypta (0,2 g)

Piekarnik nastawić na 200 stopni. Brokuły ugotować w wodzie lub na parze. Soczewicę ugotować na sypko (do gotującej się wody wsypać soczewicę i gotować na małym ogniu około 10 minut). Ugotowane brokuły, soczewicę,dynię oraz przyprawy wrzucić do jednej miski i zmiksować na gładką masę. Dodać płatki owsiane i odstawić na 15-20 minut aby wchłonęły nadmiar wody. Zwilżonymi dłońmi formować z masy kulki i układać na blasze. Klopsiki piec aż się zarumienią (15-20 minut). Gotowe klopsiki polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz oregano. Całość podgrzewać przez około 5 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ