dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
13 Gru

Zdrowie, zdrowie, zdrowie..... ?

Z uwagi na świąteczny grudniowy  czas – zazwyczaj  życzymy sobie ‘’zdrowia’’- jednak mało kto z nas zastanawia się nad ‘’tym zdrowiem, którego życzymy’’.  W swojej praktyce zawodowej, zarówno na uczelni jak i w gabinecie  priorytetem jest dla mnie zdrowie-  ale  zdrowie jelit (a dokładniej ich  mikroodżywianie). Kilka słów o  tym..... 

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowie to stan pełnego dobrego samopoczucia (fizycznego, psychicznego, emocjonalnego) – a nie tylko brak obiektywnie istniejącej choroby, kalectwa czy niepełnosprawności.  Zdrowie organizmu to przede wszystkim sprawny układ odpornościowy, który jest w pełnej gotowości to przeciwstawiania się negatywnym czynnikom pochodzącym ze środowiska zewnętrznego. Stąd oczywisty wniosek, że zamiast osłabiać organizm stosując suplementy, substancje farmakologiczne, leki, których celem jest usunięcie powstałych efektów chorobowych należy skoncentrować się na naturalnym wzmacnianiu sił  immunologicznych głównie poprzez mikroodżywianie jelit. Mikroodżywianie jest interdysyplinarną dziedziną łączącą wiedzę z zakresu dietetyki, medycyny, farmakoterapii. Jest naukową o wpływie mikro i  makroelementów, witam i innych składników na budowanie optymalnego stanu naszego zdrowia. Stosując odpowiednio zbilansowaną dietę na poziomie właśnie mikroodżywiania  mamy realny  wpływ na wzrost potencjału zdrowotnego naszego układu immunologicznego/obronnego.

Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że na stan zdrowia ekosystemu jelitowego, a przez to całego organizmu wpływa niewłaściwie zbilansowana i monotonna dieta, zanieczyszczenia środowiska i żywności  oraz wiele innych czynników stresogennych. Zaburzenie homeostazy jelita może powodować pobudzanie nieprawidłowych reakcji immunologicznych i rozwój reakcji zapalnych osłabiających naturalne funkcje  organizmu. Efektem tego są kłopoty z trawieniem i przyswajaniem substancji pokarmowych.  Niestety, rozwój cywilizacji  jest główną przyczyną zaburzeń ze strony układu pokarmowego a tym samym  osłabienia układu odpornościowego. Bezpośrednio  obserwujemy to we wzroście zachorowań na choroby dieto-zależne, choroby cywilizacyjne, choroby stylu życia. Do nich należą między innymi: choroby umysłowe (anoreksja, bulimia), choroby układu krążenia (nadciśnienie, zawał, zator, udar mózgu, miażdżyca), nowotwory (trzustki, wątroby, jelit). Otyłość, nadwaga. Insulinooporność, cukrzyca. Choroby układu pokarmowego (wrzody żołądka, dwunastnicy, reflux), uchyłkowość jelit. Nadwrażliwość i nietolerancje  pokarmowe, alergia. To tylko nieliczne  przykłady chorób dieto-zależnych. Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że  możemy pozytywnie stymulować i modyfikować procesy życiowe na poziomie komórkowym poprzez zastosowanie mikroodżywiania. Efektem takich działań jest przywrócenie i utrzymanie homeostazy organizmu.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ