dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
21 Gru

Śledzie pod pierzynką

Składniki: Burak gotowany 50 g (1 mała sztuka), Cebula 25 g (pół małej sztuki), Jajo 100 g (2 sztuki), Jogurt naturalny 50 g (2 łyżki),  Musztarda 20 g (2 łyżeczki), Ogórek kiszony 50 g (1 sztuka), Olej lniany  (1 łyżeczka), Ser żółty 15 g (1 plaster), Sok z cytryny 3 g (1 łyżeczka), Śledź solony 120 g (1 sztuka), Ziemniaki 50 g 1 (mała sztuka)

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajo ugotować
na twardo. Śledzie wypłukać i pokroić na kawałki, następnie
skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno
posiekaną cebulą, doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i wyłożyć na dno salaterki. Ziemniaki obrać
i pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Następnie
dodać pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone
a na końcu starte buraki. Całość posmarować sosem
jogurtowym z jogurtu, musztardy, soli i pieprzu.
Wierzch posypać drobno posiekanym jajkiem oraz
startym lub drobniutko posiekanym serem żółtym.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ