Składniki:
120 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
3 łyżki oleju kokosowego lub masła Ghee
2 dojrzałe banany, duży jogurt naturalny (koniecznie gęsty) lub grecki (300 g)
1,5 szklanki mąki ryżowej, 1/2 łyżeczki sody
50 g czekolady gorzkiej, 1 łyżka masła , orzechy do dekoracji
Czekoladę kruszymy, rozpuszczamy w małym rondelku wraz z olejem kokosowym, mieszamy, (nie zagotowujemy!),odstawiamy do przestygnięcia.
W misce mieszamy ze sobą (łyżką, nie ma konieczności używania miksera): jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę. Na końcu dodajemy lekko rozgniecione widelcem banany, całość mieszamy za pomocą łyżki. Przelewamy masę do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
Gdy ciasto się upiecze, przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy wraz z łyżką masła, mieszamy, polewamy nią upieczone brownie. Dekorujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!
Kontakt:
- 512 385 980
dr Iga Sobczyk
OPINIA PACJENTA: Jeden z mejli ... :) Dzień dobry Pani Doktor, jestem po wizycie u diabetologa…. Jestem Pani bardzo wdzięczna, że skierowała mnie Pani na krzywą cukrowo-insulinową i wręczyła skierowanie do diabetologa. Tylko dzięki Pani czujności w porę poszłam do tego lekarza. Choć ja osobiście nie ...
Twój komentarz