Przepis dla ''insulinoopornych'' Pasta z awokado i jaj :)
Napisany przez Iga Sobczyk Przepisy Powrót
*Awokado - tłuste i zdrowe - duża zawartość kwasów jednonienasyconych, które wpływają na prewencję i odwracalność insulinooporności. Dają uczucie sytości, zwiększają tempo metabolizmu. Owoc ten jest doskonałym pożywieniem dla mózgu - dotlenia i poprawia koncentrację ze względu na zawartość potasu oraz tyrozyny (aminokwasu). Co najważniejsze : obniża poziom glukozy, insuliny :) i cholesterolu w surowicy krwi. Nie wspomnę już o jego właściwościach antyoksydacyjnych (lutanina, glutation), któe wspierają pracę wątroby ( obciążonej przy insulinooporności) i układu nerowego.
*Jajka - po prostu są zdrowe i trzeba je jeść :)

Skłądniki:
Jajko 1 duża sztuka, Awokado pół sztuki (ok. 90 g)
Jogurt naturalny 1 łyżeczka, Sól, pieprz, sok z cytryny
Jajko ugotować na twardo. Awokado wydrążyć, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z posiekanym jajkiem i jogurtem. Przyprawić. Podawać z pieczywem ( najlepiej żytnim na zakwasie) i ulubionymi świeżymi warzywami (pomidor, ogórek, cebula, szczypiorek, rzodkiewka).
Twój komentarz