dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
06 Lip

Tara ze szpinakiem

Szpinak - bogate źródło potasu, żelaza i kwasu foliwoego.


Składniki na ciasto:
200 g mąki gryczanej,, 1 jajko,, 2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Składniki na farsz:
200 szpinaku, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 8 szt. suszonych pomidorów
2 łyżki oleju, sól, pieprz, 250 g jogurtu naturalnego, 2 jajka, 100g tartego sera mozzarella
Wykonanie:
Wykonać ciasto przez wymieszanie mąki, proszku do pieczenia z jajkiem, olejem i jogurtem, doprawić szczyptą soli. Wyłożyć do natłuszczonej formy i wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pomidory pocięte w paski i szpinak. Dusić aż liście zwiędną, wycisnąć czosnek przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód. Całość zalać jogurtem wymieszanym z jajkami. Wierzch posypać serem mozzarella.
Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ