
Ostra papryka (chilli) to grupa papryk charakteryzująca się bardzo pikantnym smakiem (ze względu na zawartość kapsaicyny). Kapsaicyna wykazuje pozytywne działanie na organizm, także w zakresie utrzymania prawidłowej masy ciała. Kapsaicyna zwiększa przemianę materii i wydatek energetyczny, zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej, poprawia 3 wytrzymałość podczas treningu oraz przyspiesza regenerację, redukuje apetyt – dodanie chili do śniadania zmniejszy uczucie głodu i chęć podjadania między posiłkami w ciągu dnia. Najnowsze badania epidemiologiczne wskazują także, że spożywanie czerwonej papryczki chili jest odwrotnie skorelowane ze śmiertelnością, otyłością i nadciśnieniem. Chili powinny unikać osoby z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego – spożycie kapsaicyny może wzmagać objawy. Kapsaicyna oddziałuje na nocyceptory - receptory bólowe, które są zlokalizowane m.in. w jamie ustnej, aktywowane w odpowiedzi na uraz tkanki. Po dostaniu się kapsaicyny do naszego organizmu komórki nabłonka wyścielające nasze podniebienie i kubki smakowe na języku zostają podrażnione, co odbieramy jako ból i uczucie pieczenia.
Imbir używany od tysiącleci to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Korzeń imbiru często wykorzystywany jest w celu leczenia wielu schorzeń, takich jak ból głowy, przeziębienie, nudności i wymioty. Związki, którym przypisuje się bioaktywność imbiru to związki fenolowe (gingerole, shogaole i paradole). Imbir wykazuje wiele korzyści związanych ze zdrowiem m.in. obniża ciśnienie, stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza mdłości i nudności (również te spowodowane chemioterapią), niestrawność, ból głowy czy ból menstruacyjny. Ma silne działanie rozgrzewające. Bioaktywne fenole z imbiru posiadają przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe właściwości.
Pieprz cayenne wywiera niebagatelny wpływ na nasze zdrowie: pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową, a także bóle reumatoidalne. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie - proces redukcji masy i tkanki tłuszczowej . Poznaj wszystkie właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu cayenne i ciesz się zdrowiem.
Pieprz - rozgrzewa i dezynfekuje, ale też łagodzi gorączkę i przeziębienia. Pomaga przy migrenie i wpływa korzystnie na przemianę materii – to pogromca tłuszczu, dzięki niemu utrzymasz prawidłową mase ciała . Pieprz łagodzi wzdęcia, dezynfekuje drogi moczowe, pomaga zwalczyć stany zapalne (np. przyzębia), a nawet redukuje odczuwanie bólu. Przeciwwskazania: to choroby nerek i układu pokarmowego: wrzody żołądka (pieprz i inne ostre przyprawy mogą podrażniać).
Kurkuma - i jej główny składnik kurkumina, wykazuje właściwości przeciwzapalne równie silne co leki na receptę czy sprzedawane bez recepty środki przeciwbólowe, ale bez skutków ubocznych przez nie powodowanych. Te właściwości pomagają szczególnie w chorobach zapalnych stawów, jelit, a także ogólnoustrojowych o podłożu zapalnym.
- Dla mnie najważniejsze jest to, że wzmacnia odporność – niszczy chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby. Spowalnia proces starzenia się, poprawia ogólną kondycję organizmu. Wspomaga pracę wątroby. Działa przeciwnowotworowo
- Pozytywnie wpływa na nasz mózg i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób mózgu , poprawia działanie śródbłonka, którego uszkodzenie może doprowadzić do różnych chorób serca czy też problemów z ciśnieniem.
- Pomaga utrzymać serce i układ krążenia w dobrej kondycji m.in. wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi. Zapobiega tworzeniu sie kamieni żółciowych . Jest bogata w rozpuszczalne szczawiany, więc osoby ze skłonnością do kamieni nerkowych szczawianowych powinny o tym pamiętać.
- Z dietetycznego punku widzenia sprzyja utracie masy ciała, zwiększa podstawową przemianę materii i blokuje tworzenie się komórek tłuszczowych :) :)
Twój komentarz