dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
15 Sty

Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw 16 stycznia

Ostre jedzenie - smaczne  i rozgrzewające. Badania naukowe potwierdzają, że dodawanie ostrych przypraw (papryczka, pieprz kajeński, tabasco) stymuluję produkcję endorfin  i innych hormonów szczęścia, rozszerza naszynia krwionoścne, obniża nadciśnienie.

Ostra papryka (chilli) to grupa papryk charakteryzująca się bardzo pikantnym smakiem (ze względu na zawartość kapsaicyny). Kapsaicyna wykazuje pozytywne działanie na organizm, także w zakresie utrzymania prawidłowej masy ciała. Kapsaicyna zwiększa przemianę materii i wydatek energetyczny, zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej, poprawia 3 wytrzymałość podczas treningu oraz przyspiesza regenerację, redukuje apetyt – dodanie chili do śniadania zmniejszy uczucie głodu i chęć podjadania między posiłkami w ciągu dnia. Najnowsze badania epidemiologiczne wskazują także, że spożywanie czerwonej papryczki chili jest odwrotnie skorelowane ze śmiertelnością, otyłością i nadciśnieniem. Chili powinny unikać osoby z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego – spożycie kapsaicyny może wzmagać objawy.  Kapsaicyna oddziałuje na nocyceptory - receptory bólowe, które są zlokalizowane m.in. w jamie ustnej, aktywowane w odpowiedzi na uraz tkanki. Po dostaniu się kapsaicyny do naszego organizmu komórki nabłonka wyścielające nasze podniebienie i kubki smakowe na języku zostają podrażnione, co odbieramy jako ból i uczucie pieczenia.

 

Imbir używany od tysiącleci to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Korzeń imbiru często wykorzystywany jest w celu leczenia wielu schorzeń, takich jak ból głowy, przeziębienie, nudności i wymioty. Związki, którym przypisuje się bioaktywność imbiru to związki fenolowe (gingerole, shogaole i paradole). Imbir wykazuje wiele korzyści związanych ze zdrowiem m.in. obniża ciśnienie, stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza mdłości i nudności (również te spowodowane chemioterapią), niestrawność, ból głowy czy ból menstruacyjny. Ma silne działanie rozgrzewające. Bioaktywne fenole z imbiru posiadają przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe właściwości.

Pieprz cayenne  wywiera niebagatelny wpływ na nasze zdrowie: pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową, a także bóle reumatoidalne. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie - proces redukcji masy i tkanki tłuszczowej . Poznaj wszystkie właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu cayenne i ciesz się zdrowiem.

Pieprz - rozgrzewa i dezynfekuje, ale też łagodzi gorączkę i przeziębienia. Pomaga przy migrenie i wpływa korzystnie na przemianę materii – to pogromca tłuszczu, dzięki niemu  utrzymasz prawidłową mase ciała . Pieprz łagodzi wzdęcia, dezynfekuje drogi moczowe, pomaga zwalczyć stany zapalne (np. przyzębia), a nawet redukuje odczuwanie bólu.  Przeciwwskazania: to choroby nerek i układu pokarmowego: wrzody żołądka (pieprz i inne ostre przyprawy mogą podrażniać).

Kurkuma - i jej główny składnik  kurkumina, wykazuje właściwości przeciwzapalne równie silne co leki na receptę czy sprzedawane bez recepty środki przeciwbólowe, ale bez skutków ubocznych przez nie powodowanych. Te właściwości pomagają szczególnie w chorobach zapalnych stawów, jelit, a także ogólnoustrojowych o podłożu zapalnym. 

  • Dla mnie najważniejsze jest to, że wzmacnia odporność – niszczy chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby. Spowalnia proces starzenia się, poprawia ogólną kondycję organizmu.  Wspomaga pracę wątroby. Działa przeciwnowotworowo 
  • Pozytywnie wpływa na nasz mózg i zmniejsza  ryzyko wystąpienia  chorób mózgu , poprawia działanie śródbłonka, którego uszkodzenie może doprowadzić do różnych chorób serca czy też problemów z ciśnieniem. 
  • Pomaga utrzymać serce i układ krążenia w dobrej kondycji m.in. wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi. Zapobiega tworzeniu sie kamieni żółciowych . Jest bogata w rozpuszczalne szczawiany, więc osoby ze skłonnością do kamieni nerkowych szczawianowych powinny o tym pamiętać.
  • Z dietetycznego punku widzenia sprzyja utracie masy ciała, zwiększa podstawową przemianę materii i blokuje tworzenie się komórek tłuszczowych :)   :) 

 

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ