dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
20 Sty

Dzień Bigosu 20.01 - a więc bigos z młodej kapusty w wersji dietetycznej

Kapusta młoda/ świeża 1/3 sztuki (250 g) 73 kcal, Koper 2 łyżeczki (8 g) 2 kcal, Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g) 88 kcal
Przecier pomidorowy 2 łyżki (15 g) 24 kcal, Przyprawy: kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka (3 g) 11 kcal
Soczewica nasiona 3 łyżki (45 g) 147 kcal, buliona warzywny szklanka, chleb żytni  2 kromki (60 g) 

Przepis:
Kapustę umyć i poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę i dodać kapustę oraz obraną i wymieszać. Wlać bulion, dodać soczewicę, doprawić solą, pieprzem, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać. Dodać posiekany koperek, uubione zioła i przyprawy, wymieszać i zagotować.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ