Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny. Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm.
Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego- lub ulubionego :) . Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.
Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut)
Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików. Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru.
Kontakt:
- 512 385 980
dr Iga Sobczyk
OPINIA PACJENTA: "Pani Dietetyk zmieniła moje podejście do jedzenia i pomogła mi zrozumieć, jak bardzo dieta wpływa na objawy mojej celiakii. Dzięki jej wsparciu i wskazówkom, objawy ustąpiły, a ja czuję się lepiej niż kiedykolwiek.
Twój komentarz