dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
06 Gru

Zakwas buraczany jako źródło probiotyków

Zakwas od wieków uważany jest za zródło zdrowia dla jelit a przez to dla całego organizmu ponieważ jest natualnym  PROBIOTYKIEM  -  zawiera w swoim składzie dobroczynne bakterie.  Słowo  PROBIOTYK  pochodzi z języka greckiego „pro bios”, co znaczy „dla życia”. Zgodnie z definicją przedstawioną w 2002 roku przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), do probiotyków zaliczymy żywe, niepatogenne mikroorganizmy, w tym szczepy bakterii Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, Enterococcus oraz grzyby i drożdże z rodzajów Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces boulardi [FAO/WHO, 2002]. Mikroorganizmy te po wprowadzeniu do wnętrza organizmu wywierają pozytywy wpływ na jego zdrowie i funkcjonowanie oraz procesy życiowe, w efekcie czego wpływają na zmniejszenia ryzyka wystąpienia określonych chorób o podłożu metabolicznym. Przyczyniają się one do stabilizacji populacji mikroorganizmów jelitowych, jak też i aktywności enzymatycznej w przewodzie pokarmowym danego organizmu, w efekcie czego wpływają pozytywnie na  zdrowie organizmu. Co w sezonie przeziębienia i   grypy jest najbardziej istotne. 

  >>>>>>>>>    ZAKWAS BURACZANY <<<<<<<

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ