
Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej mlekiem - wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W misie miksera umieść mąkę, mielone orzechy, cukier, rozpuszczone masło, jajka, alkohol i przyprawy. Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto - zrobiłam to mikserem - w razie konieczności możesz dodać trochę mleka. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (możesz wstawić miskę do piekarnika z temperaturą ustawioną na 30-35 stopni - wtedy ciasto szybciej wyrośnie). Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką lub posmarowany olejem blat (polecam tą drugą opcję - nadmiar mąki spowoduje, że pączki będą zbite i twardawe), krótko zagnieć. Rękoma rozpłaszcz ciasto na placek o grubości około 1,5 cm, szeroką szklanką wycinaj krążki. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę masła orzechowego ( ulubione dowolne: z orzeszków ziemnych, pistacji, migdałów), dokładnie zaklej - gotowe kuleczki odkładaj do wyrośnięcia na blat - pozwól im podrosnąć przez około 30 minut. Po upływie tego czasu piecz w piakarniku 20 minut w 180 stopniach.
Twój komentarz