Pizza z szynką i warzywami na patelni:
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal, Drożdże 0.20 g (0,2 g) -, Mąka żytnia 6 łyżek (72 g) 223 kcal, Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g) 88 kcal, Oliwki w puszce 15 sztuk (30 g) 17 kcal, Przecier pomidorowy 6 łyżeczek (50 g) 50 kcal, Przyprawa bazylia 1 g (1 g) 2 kcal, Przyprawa kurkuma 1 g (1 g) 3 kcal, Rukola 1 garść (20 g) 3 kcal, Ser mozzarella półtłusty 2 g (2 g) 5 kcal, Sól 1 szczypta (0,25 g) -, Szynka z indyka 2 plastry (20 g) 27 kcal, Woda pół szklanki (110 g)

Przepis:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą
Twój komentarz